Fremtidens regnskap - Finansavisen

Brødre i balanse

"Fremtidens regnskap"

– Endringer gjør vondt, men det er enda vondere å la være, sier Macody.


Les hele artiklen her

HILDE ORELD

IVÁN KVERME (FOTO)

Gründerne møter sin kunde ikledd rød caps med teksten "Make Accounting Great Again"

Som barn satt storebror Sebastian og lillebror Daniel Jara på farens fang da han førte bilag. Far var regnskapsfører, og et av de første ordene guttene lærte var «avstemming». De ante ikke hva det var, bortsett fra at det tok veldig lang tid og var utrolig kjedelig.

– Vi har nok litt gründerblod. Foreldrene våre har startet flere selskaper, sier Daniel Jara.

Og så veldig kjedelig kan ikke regnskap ha vært, for begge guttene tok økonomiutdanning, og har nå mange års erfaring fra regnskap. Sebastian har blant annet bakgrunn som autorisert regnskapsfører, jobbet i det skybaserte regnskapssystemet Xledger, og har også IT-utdanning som ledet til jobb i Knowit. Daniel har jobbet med flere ulike regnskapssystemer, og har bakgrunn fra både Amesto og KPMG.

– Det har handlet om hvordan man kan effektivisere prosesser, og i 100 prosent av tilfellene har svaret vært digitalisering. I ti år har vi sett at regnskapssystemene har mangler. Spesielt avstemming kunne gjøres mye bedre.

Det gjøres manuelt, tar tid og er dyrt. Her har vi sett at vi kan effektivisere betydelig, sier Daniel Jara, som da han jobbet i Amesto møtte Robert Bansal samme sted.

– Jeg er utdannet revisor, men har aldri jobbet som det. Da jeg var nyutdannet var det finanskrise, og jeg fikk jobb i Ica Norge der prosessen med å implementere SAP var i gang, sier Bansal, som har mange års erfaring som konsulent, og har erfaring fra Amesto, Schibsted og senest som økonomisjef i Relokator.

Sammen etablerte disse tre regnskapsherrene selskapet Accountflow i 2017. Ved hjelp av maskinlæring har de spesialisert seg på avstemming og automatisering av denne prosessen.

I første runde er effektivitetsgevinsten rundt 50 prosent. Deretter skal det være mulig å komme opp i en effektivisering på 80 prosent.


I oktober i fjor kom Eric Macody Lund med på laget. Han har bakgrunn fra Telenor Digital og har jobbet med forretningsutvikling, markedsføring og oppstartbedrifter.

STILLER MANNSTERKT PÅ KUNDEMØTE: Fv: Eric Macody Lund, Daniel Yara, Robert Bansal, Ronny Bergstrøm (Tet), Kristin Grøtte (Tet) og Sebastian Jara i samtaler om å redusere avstemmingen.


- Da jeg traff disse guttene, ble jeg solgt. Accountflow er fremtidens regnskap, sier Macody Lund.

Allerede i 2012 kjøpte brødrene domenenavnet og ideen kom noen år senere. Da hadde Sebastian programmert et regneark med makroer for avstemming og andre funksjoner som hjalp å automatisere deler av prosessen. Dette regnearket var det mange som fikk nyss om, og det er ikke få regnskapsfolk som har benyttet seg av arket hans gjennom tidene. Mange spurte om de kunne kjøpe det.

Det var da jeg tenkte at vi kunne bygge dette opp i skyen og gjøre det mer intelligent. Et statisk regneark er ikke bra nok, men et som kan bygges ut med fremtidens beste måte å løse ting på. Et man kan bygge ny funksjonalitet inn i, et som har flow, sier Sebastian.

Nå bruker Accountflow et utviklingsmiljø i Sri Lanka – et miljø de kjente fra tidligere. På slutten av2017 hadde guttene med de karakteristiske røde capsene møte med de største regnskapsbyråene. Selv om produktet ikke var ferdig, var responsen var overveldende. Samtlige ville kjøpe det når det var ferdig.

Det skulle lanseres i august 2018, men ting tok lenger tid enn vi hadde trodd. Samtidig snakket vi med enda flere potensielle kunder, og alle sa at de ville ha det så snart det er klart, sier Daniel.


– Er det ferdig nå?


Alle kjernemalene er ferdige, som bank, hovedbok, periodisering og snart lønn. Vi jobber tett med Tet, landets syvende største regnskapsbyrå. De har også ønsker om hvilke andre funksjoner vi skal utvikle, fortsetter Daniel. Seniorkonsulent Kristin Grøtte hos regnskapsbyrået Tet forteller at lønnsavstemning tidligere tok mellom 30 og 60 minutter. Nå tar det en brøkdel av tiden.

Accountflow får lønn stall fra ERP og økonomisystemer, og med et tastetrykk hentes all avstemmingsinformasjon automatisk fra Altinn uten å måtte gå inn igjen for å sluttføre. Lønnsavstemning tar nå under 10 minutter, sier Grøtte.


– Får dere inntekter i år?

Ja, vi har kunder og flere står i kø. Målgruppen vår er regnskapsførere, byråer og store bedrifter som har sin egen økonomiavdeling. Prismodellen er en abonnementsløsning med betaling per bruker per måned. I år estimerer vi en omsetning på rundt 2 millioner kroner, sier Bansal, som legger til:

Rundt 80 prosent av regnskapsføringen gjøres likt over hele verden. Det er bare snakk om små tilpasninger. Og 95 prosent av alle i regnskapsbransjen har et slikt regneark som Sebastian utviklet. Om tre år regner vi med å omsette for 100 millioner kroner i Norge Om fem år kommer også omsetning fra de andre nordiske landene, Storbritannia og Benelux. På sikt har vi ambisjoner om USA og Japan også.

Målet vårt er å være best på avstemming i Norge, og om noen år – forhåpentlig best i verden.


hilde.oreld@finansavisen.no

e-avis kjøpes her: [utgave 11.05.19] https://finansavisen.no/eavis-enkeltkjop

Navn
Daniel Jara (32), Sebastian Jara (35), Robert Bansal (32) og Eric Macody Lund (31).

Ambisjon:
Omsette for 100 millioner kroner i Norge om tre år, og innen fem år også å ha omsetning i Norden, Storbritannia og Benelux.

Forretningsidé:
Levere fremtidens avstemming av regnskap.

Finansiering:
100.000 fra Innovasjon Norge, 1,5 millioner kroner i oppstartlån fra Innovasjon Norge, 1,5 millioner kroner i lån fra bank og 1 million kroner fra StartupLab.

Eiere:
Hovedaksjonærer er brødrene Jara, Robert Bansal og Ronny Bergstrøm. StartupLab eier 8 prosent.